söndag 12 juli 2009

En hjälpande hand

Jag vill för övrigt säga tack till herr Axel Trumpfheller som har bistått mig med två stycken böcker. Den ena är 1910-talet i ord och bild och den andra är 20-talet i ord och bild. Han har sagt att jag skulle kunna låna mer krigsböcker från den tiden som han har i sitt lilla bibliotek därhemma. Det var några utav dem som jag utgick från när jag gjorde serien "Bunkerfeber". Bunkerfeber är för övrigt den första serien som är förlagd i Den Svarta Jordens universum.

lördag 11 juli 2009

Den Svarta Jorden: Krig är helveteJag behöver överdriva utseendet på personerna i mina historier. Här ser ni Carl-Jan Rydberg. Dels i hans helvetiska form och dels i hans mänskliga.

Den Svarta Jorden: Kvinna och exteriör


Mörkret har lagt sig över staden. Ingrott i husfasaderna finns rötan. Den äter sig långsamt in i teglet och smular sönder murbruket. Kläderna blir aldrig riktigt rena. Stendam, avgaser och sot från fabrikerna sätter sig i tyget. Blandas med en unken svett och sur mellanmjölk. Kaffe och ciggaretter. I ransoneringsdagar är ingenting "the real deal". Boklövstobak och surkaffe gjort på rökt granbarr får duga i väntan på bättre tider.

fredag 10 juli 2009

Den Svarta Jorden: Nattens barn

Jag känner att jag måste träna mycket mer på kvinnors olika utseenden. Man har alltid en tendens att falla in i en standardiserad mall när man tecknar dom vilket är trist. De har dessutom mer varierad klädsel än män. Huvudpersonen i min långa berättelse kommer att vara kvinna och jag vill att hon ska ha ett ganska eget utseende. Hon ska verka väldigt mänsklig. Jag vill försöka undvika ikoniseringen och idealiseringen.
Hon ska vara befläckad av den grymma värld hon lever i. Desperationen tar sig olika former. Men där fattigdom och hopplösheten härjar finns alltid de fallna kvinnorna. Dom rör sig i skuggorna. Gatlyktans sken lyser blek på några postituerade som väntar på män med tvivelaktig moral. Dom är inte ensamma om att sälja sitt kött till rätt pris. Andra är redo att sticka slaktarkniven i dig om du ger dom chansen. Vissa är sjukare än andra. Dom är nattens barn. Vackra. Fruktansvärda.

Den Svarta Jorden: Militärpoliser.


Kriget mot fienden har pågått en längre tid och det verkar inte som att det kommer att upphöra. I staden och även (som i denna bild) i dess utkanter finns patrulerande militärpoliser som satt upp vaktposter lite här och var för att skydda medborgaren från den lede fi. Många områden är sönderbombade och övergivna. Hemlösa människor kan ibland stryka omkring och leta i bråten efter värdefulla gamla saker som blivit begravda i högar av sprucket glas och krossat tegel. På vissa ställen har ruinerna blivit till en tillflyktsort för kriminella element. Provisoriska läger dyker upp och slås lika snabbt ihop. Här lever mördare, illegala flyktingar och de allra mest nödställda sida vid sida.

Den Svarta Jorden: Badrums interiör


Jag har här försökt att få in lite hur inredningen kan se ut hos en privatperson. Badkar var väldigt ovanligt att ha bland vanligt folk, men det förekom.
Det är ofta trångt i lägenheterna. Det finns nästan inga tomma ytor. De fylls ut snabbt med draglådor, bäddsoffor med mera. Väggdekorationen kunde, som i detta bestå av något så enkelt som torkade blommor.

onsdag 1 juli 2009

En syndfull man

Jag är med på internetbilagan av tidningen Vice. Jag blev intervjuad för en och en halv månad sedan. De frågade mig lite allt möjligt om serier och så fick jag bidra med teckningar. Jag gjorde en illustationsserie om Fritzl. Känns roligt att bli bedömd av utländska människor.